Title Image

Het verhaal

WindNomaden – Oerol 2009

Een grote zwerm van driehonderdtachtig kleurrijke bewegende schilderijen voor Terschelling. Aan de kunstschilders is gevraagd een Windnomade te schilderen. De schilderijen stonden in groepen op het schaalloze en eindeloze wad van de Noordsvaarder, het tij was daarbij een dominante acteur.

Met livemuziek en dienstbare obers werd dagelijks een sfeer van een continue vernissage opgeroepen. Het publiek kon ondertussen zichzelf verliezen in het zachtjes op de wind bewegende landschap van de met veel zorg en aandacht geschilderde Windnomaden.

WindNomaden in beeld

Kleur bekennen was voor ons de vertaling van het thema voor Oerol 2009 ‘gras tussen de planken’.

Van het ontwikkel- en productieproces van de Windnomaden, de interviews met schilders over het thema ‘kleur bekennen’, de fotoshoot op het Zeeburgereiland in Amsterdam en de installatie op Oerol is een filmverslag gemaakt.

Er zijn meerdere video’s gemaakt over Oerol 2009 en die zijn hier allemaal onder te zien.

Joy-art op Oerol

Joyce Hellemans exposeert op het Oerol festival op Terschelling. Stichting Landschapstheater en Meer (SLeM) heeft haar gevraagd een werk te maken. Op het wad staan 382 kunstwerken die het project Windnomaden vormen. Joyce vertelt in het kort de gedachte achter haar werk.

Windnomaden – impressie en interview met Bruno Doedens

De Avro deed verslag van Oerol 2009, dus ook van Windnomaden.

Grote, kleurrijke windnomaden zwermen over het uitgestrekte wad van Terschelling. Vierhonderd kunstenaars hebben, geïnspireerd op het thema Gras tussen de planken, een windnomade beschilderd. Bruno Doedens vertelt je meer.

Windnomaden – uitgebreid interview met Bruno Doedens

Tijdens Oerol 2009 sprak Theater Centraal met Bruno Doedens over Windnomaden.

Windnomaden – voorbereidingen

In de aanloop naar Oerol 2009 maakte Andras Hamelberg dit 3 minutenfilmpje over de voorbereidingen.

Windnomaden op reis – New York

De windNomaden zijn na Oerol doorgereisd naar New York om de festiviteiten rond het Hudson-jaar op te luisteren in september 2009. Daarna heeft de WindNomadeninstallatie in wisselende samenstelling in vier jaar tijd nog een twintigtal andere locaties in Nederland bezocht, waaronder de Floriade in Venlo in 2012.